Reklama

Reklama

Klejone kartoflarze z selerem

Świetny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Wielbiciele placków ziemniaczanych będą zachwyceni! To ich wzbogacona wersja, która każdego zachwyci smakiem.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki - placki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 średni seler
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Składniki - farsz:

  • po 20 dag ugotowanej, zmielonej wołowiny (np. antrykotu) i wieprzowiny (np. łopatki) 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 pęczka koperku

Składniki - dodatkowo:

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki i seler obierz, zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Lekko odciśnij na sitku z nadmiaru soku, wymieszaj. Do masy wbij jajka, wsyp mąkę oraz przyprawy. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce  o małych otworkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj.

2. Cebulę na farsz obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z mięsem. Dodaj posiekane korniszony i koperek. Przypraw masę do smaku solą oraz pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj ciasto, formując cienkie placuszki. Na środek każdego połóż małą porcję farszu z mięsa i delikatnie go spłaszcz. Następnie nałóż na to drugą warstwę masy ziemniaczanej, lekko ją rozsmaruj na mięsie. Smaż na średnim ogniu przez 7 minut.

Reklama

4. Gdy placki zrumienią się od spodu, delikatnie przewróć je łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze przez 5 minut. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (wchłonie nadmiar tłuszczu).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy