Klejone kartoflarze z selerem
Świetny pomysł na rodzinny obiad lub kolację. Wielbiciele placków ziemniaczanych będą zachwyceni! To ich wzbogacona wersja, która każdego zachwyci smakiem.

Składniki
- placki:
- 60 dag ziemniaków
- 1 średni seler
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- farsz:
- po 20 dag ugotowanej, zmielonej wołowiny (np. antrykotu) i wieprzowiny (np. łopatki) 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka koperku
- dodatkowo:
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i seler obierz, zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Lekko odciśnij na sitku z nadmiaru soku, wymieszaj. Do masy wbij jajka, wsyp mąkę oraz przyprawy. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj.
2. Cebulę na farsz obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Wymieszaj z mięsem. Dodaj posiekane korniszony i koperek. Przypraw masę do smaku solą oraz pieprzem. 3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Łyżką nakładaj ciasto, formując cienkie placuszki. Na środek każdego połóż małą porcję farszu z mięsa i delikatnie go spłaszcz. Następnie nałóż na to drugą warstwę masy ziemniaczanej, lekko ją rozsmaruj na mięsie. Smaż na średnim ogniu przez 7 minut.
4. Gdy placki zrumienią się od spodu, delikatnie przewróć je łopatką na drugą stronę i smaż jeszcze przez 5 minut. Gotowe przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (wchłonie nadmiar tłuszczu).