Klops pod czerwonym chutnejem
Proste do zrobienia, idealne także na zimno – na przykład jako wędlina do kanapek.

Składniki
- pasztet
- 70 dag mięsa mielonego z indyka
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- 2 łyżki zmielonych płatków owsianych
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka grubo mielonego kolorowego pieprzu
- sól
- chutnej
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 cebula
- 1 łyżka brązowego cukru
- po 1 łyżeczce octu balsamicznego i sosu sojowego
- oliwa
Sposób przygotowania
1. Chutnej: papryki umyj, przekrój i oczyść z pestek. Posmaruj je oliwą i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Piecz w 180 st. przez 25-30 minut, aż lekko zbrązowieją.
2. Cebulę obierz i poszatkuj, zeszklij na łyżeczce oliwy. Zdejmij z patelni do miseczki, a na patelnię włóż odsączone, pokrojone pomidory. Wlej łyżeczkę oliwy, ocet i sos sojowy, wsyp cukier i mocno podgrzej. Gdy sos odparuje, zmniejsz gaz i dalej podgrzewaj - sos lekko zgęstnieje. Dodaj obrane ze skórki, pokrojone papryki. Zdejmij sos z ognia i zmiksuj na gładko. Dodaj cebulkę i duś pod przykryciem kilkanaście minut.
3. Mięso wymieszaj z kajzerką, (namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą), żółtkami, posiekanymi szalotkami i czosnkiem. Dodaj przyprawy i pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszaj. Przełóż do keksówki posmarowanej oliwą i wysypanej płatkami owsianymi. Piecz w 180 st. przez 50 minut. Pod koniec posmaruj sosem i zapiecz 5 min w 200 st.