Klopsiki na jarzynce
Lekkie danie na obiad

Składniki
- 60 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 chili
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- 4–5 łyżek oliwy
- 2 pomidory
- 2 łodygi selera naciowego
- 60 dag ziemniaków
- po 1 puszce groszku i kukurydzy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź je, przestudź, pokrój. Rozłóż na blasze. Skrop połową oliwy. Piecz 30 minut w 180 st. C. Szalotkę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść, drobno pokrój. Do mięsa dodaj: czosnek, szalotkę, chili, jajko i bułkę tartą. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Uformuj 16 kuleczek. Smaż je 10 minut na reszcie oliwy. Groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory pokrój na kawałki. Łodygi selera oczyść, umyj, potnij w plasterki. Przygotowane warzywa wymieszaj z pieczonymi ziemniakami. Ew. oprósz solą i pieprzem. Na jarzynce ułóż klopsiki. Danie udekoruj, np. listkami natki.