Reklama

Reklama

Klopsiki na jarzynce

Lekkie danie na obiad

Składniki

  • 60 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 chili
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 2 pomidory
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 60 dag ziemniaków
  • po 1 puszce groszku i kukurydzy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 15 minut w posolonej wodzie. Potem odcedź je, przestudź, pokrój. Rozłóż na blasze. Skrop połową oliwy. Piecz 30 minut w 180 st. C. Szalotkę i czosnek obierz, posiekaj. Chili oczyść, drobno pokrój. Do mięsa dodaj: czosnek, szalotkę, chili, jajko i bułkę tartą. Masę przypraw solą oraz pieprzem. Wyrób. Uformuj 16 kuleczek. Smaż je 10 minut na reszcie oliwy. Groszek i kukurydzę osącz z zalewy. Pomidory pokrój na kawałki. Łodygi selera oczyść, umyj, potnij w plasterki. Przygotowane warzywa wymieszaj z pieczonymi ziemniakami. Ew. oprósz solą i pieprzem. Na jarzynce ułóż klopsiki. Danie udekoruj, np. listkami natki.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy