Reklama

Reklama

Klopsiki na posłaniu z kapusty

Tradycyjne danie w nowej odsłonie

Składniki:

  • 50 dag ziemniaków
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 pęczka oregano
  • 1 tost
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szkl. mleka
  • po 2 łyżki masła i mąki
  • 30 dag sera mozzarella
  • sól
  • pieprz

Reklama

Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Gotuj 15 minut w posolonym wrzątku. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Połowę cebuli zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj kapustę oraz kminek. Podlej wodą. Duś ok. 10 minut.

2. Ziemniaki odcedź. Oregano opłucz, osusz, posiekaj. Tost namocz, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj resztę cebuli oraz musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbij jajko. Dodaj sól oraz pieprz. Masę wymieszaj. Uformuj z niej 6 klopsików. Smaż je 5 minut na reszcie oleju.

3. Ziemniaki wymieszaj z kapustą. Przełóż do formy. Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Dolej mleko oraz szklankę wody. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku. Polej warzywa w formie. Ułóż klopsiki. Przykryj je plasterkami mozzarelli. Piecz 25 minut w 200 ºC.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje