Klopsiki na posłaniu z kapusty
Tradycyjne danie w nowej odsłonie

Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 mała główka kapusty włoskiej
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kminku
- 1/2 pęczka oregano
- 1 tost
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 szkl. mleka
- po 2 łyżki masła i mąki
- 30 dag sera mozzarella
- sól
- pieprz
Przygotowanie: 1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Gotuj 15 minut w posolonym wrzątku. Kapustę oczyść, poszatkuj. Cebule obierz, posiekaj. Połowę cebuli zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj kapustę oraz kminek. Podlej wodą. Duś ok. 10 minut.
2. Ziemniaki odcedź. Oregano opłucz, osusz, posiekaj. Tost namocz, odciśnij, wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj resztę cebuli oraz musztardę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wbij jajko. Dodaj sól oraz pieprz. Masę wymieszaj. Uformuj z niej 6 klopsików. Smaż je 5 minut na reszcie oleju.
3. Ziemniaki wymieszaj z kapustą. Przełóż do formy. Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Dolej mleko oraz szklankę wody. Gotuj, aż sos zgęstnieje. Przypraw go do smaku. Polej warzywa w formie. Ułóż klopsiki. Przykryj je plasterkami mozzarelli. Piecz 25 minut w 200 ºC.