Klopsiki w gniazdkach ze spaghetti
Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki
- 300 g spaghetti
- łyżka oliwy
- cebula, drobno posiekana
- 3 ząbki czosnku
- 400 g krojonych pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka czerwonego octu winnego
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3/4 szklanki świeżej bazylii
- 3 jajka
- szklanka startego twardego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Natłuść formę na 8 muffinek.2. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją producenta i odcedź.3 Na patelni rozgrzej połowę oliwy.Podsmaż cebulę i czosnek (4-5 minut).Połowę przełóż do dużej miski.4 Do cebuli na patelni dodaj pomidory z puszki, połowę koncentratu i ocet.Gotuj sos 2 minuty. Przypraw do smaku.5 Do cebuli odłożonej do miski dodaj mięso, bułkę tartą, bazylię, jajko i resztę przecieru. Przypraw i wymieszaj.Uformuj z mięsa klopsiki.6. Pozostałe 2 jajka i starty ser dodaj do ugotowanego spaghetti i wymieszaj.Przypraw do smaku. Rozłóż makaron do foremek, układając go w formie gniazdek. Nałóż do każdego gniazdka po łyżce sosu, a następnie rozłóż klopsiki (po 2-3 na gniazdko). Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostawionym serem.7 Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut, aż danie się zezłoci. Wyjmij z foremek po 2 minutach od wyjęcia z piekarnika. Udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.