Reklama

Klopsiki w gniazdkach ze spaghetti

Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej!

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 8 osób

Składniki

  • 300 g spaghetti
  • łyżka oliwy
  • cebula, drobno posiekana
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka czerwonego octu winnego
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 3/4 szklanki świeżej bazylii
  • 3 jajka
  • szklanka startego twardego sera
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C.Natłuść formę na 8 muffinek.

2. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją producenta i odcedź.3 Na patelni rozgrzej połowę oliwy.Podsmaż cebulę i czosnek (4-5 minut).Połowę przełóż do dużej miski.4 Do cebuli na patelni dodaj pomidory z puszki, połowę koncentratu i ocet.Gotuj sos 2 minuty. Przypraw do smaku.5 Do cebuli odłożonej do miski dodaj mięso, bułkę tartą, bazylię, jajko i resztę przecieru. Przypraw i wymieszaj.Uformuj z mięsa klopsiki.

6. Pozostałe 2 jajka i starty ser dodaj do ugotowanego spaghetti i wymieszaj.Przypraw do smaku. Rozłóż makaron do foremek, układając go w formie gniazdek. Nałóż do każdego gniazdka po łyżce sosu, a następnie rozłóż klopsiki (po 2-3 na gniazdko). Polej po wierzchu resztą sosu, posyp pozostawionym serem.7 Wstaw do piekarnika i piecz 20-25 minut, aż danie się zezłoci. Wyjmij z foremek po 2 minutach od wyjęcia z piekarnika. Udekoruj listkami bazylii i od razu podawaj.

Reklama
Olivia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy