Klopsiki w ostrym sosie
Jeśli te klopsiki mają jeść dzieci, zamiast chili dodaj słodką paprykę, a składniki sosu zmiksuj na gładko przed dołożeniem mięsa.
Składniki:
60 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
po 1 czerwonej i żółtej papryce
2 duże cebule
2 puszki krojonych pomidorów
125 ml bulionu warzywnego z kostki
3 ząbki czosnku
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki gotowych grzanek do zupy
po 4 łyżki oliwy i mleka skondensowanego niesłodzonego
kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
sól, pieprz świeżo mielony, cukier, chili
1. Z umytych papryk usunąć nasiona, pokroić w kostkę.
2. Zioła umyć, oberwać listki, posiekać. Cebule obrać, posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. 1/4 cebuli i czosnku wymieszać z mięsem, przyprawami, połową ziół, musztardą, mlekiem i grzankami. Formować nieduże kulki, smażyć na patelni na 1-2 łyżkach oliwy ok. 8 min. Resztę cebuli podsmażyć na resztce oliwy na innej patelni, dodać pomidory, paprykę, bulion, przyprawy i cukier. Poddusić, dodać klopsy, dusić ok. 40 min pod przykryciem.