Klopsiki w sosie pomidorowym

Obiad dla całej rodziny.

Do klopsików możesz również dodać kostkę fety
Do klopsików możesz również dodać kostkę fety123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  •  1 cebula
  •  1 ząbek czosnku
  •  10 dag selera naciowego
  •  2 marchewki
  •  2 łyżki oliwy
  •  2 łyżki koncentratu pomidorowego
  •  8 pomidorów
  •  1 czerstwa bułeczka
  •  1 jajko
  •  1 łyżka oleju
  •  cukier
  •  słodka papryka w proszku
  •  suszone oregano,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałeczki. Marchewkę obierz, opłucz, potnij w kosteczkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj łyżkę koncentratu i słodką paprykę do smaku. Krótko razem zasmaż.

2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do podsmażonych warzyw. Sos duś pod przykryciem ok. 20 minut.

3. Bułeczkę namocz, odciśnij, wymieszaj z mięsem mielonym. Dołóż jajko, resztę koncentratu oraz suszone oregano. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.

4. Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je na oleju 10 minut. Często obracaj. Sos pomidorowy przypraw do smaku. Włóż do niego klopsiki i mocno podgrzej.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas