Klopsiki w sosie pomidorowym
Obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag selera naciowego
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 8 pomidorów
- 1 czerstwa bułeczka
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- cukier
- słodka papryka w proszku
- suszone oregano,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę i czosnek obierz, grubo posiekaj. Łodygi selera oczyść, umyj, pokrój na kawałeczki. Marchewkę obierz, opłucz, potnij w kosteczkę. Warzywa podsmaż na rozgrzanej oliwie. Dodaj łyżkę koncentratu i słodką paprykę do smaku. Krótko razem zasmaż.
2. Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do podsmażonych warzyw. Sos duś pod przykryciem ok. 20 minut.
3. Bułeczkę namocz, odciśnij, wymieszaj z mięsem mielonym. Dołóż jajko, resztę koncentratu oraz suszone oregano. Przypraw solą i pieprzem. Dobrze wyrób.
4. Z masy mięsnej uformuj klopsiki. Smaż je na oleju 10 minut. Często obracaj. Sos pomidorowy przypraw do smaku. Włóż do niego klopsiki i mocno podgrzej.