Reklama

Reklama

Klopsiki w sosie pomidorowym

Dzięki kaszy dodanej do mięsa otrzymujemy danie dwa w jednym - nie potrzebujemy już żadnych dodatków. Wyjątkowo proste do przygotowania i smaczne.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki - klopsik:

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy pęczak (średniej lub grubej)
  • 30 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki - sos:

  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania:

1. Sos: podgrzej pomidory wraz z zalewą. Zmiksuj tak, by zostały małe kawałki. Dodaj koncentrat, mieloną paprykę, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Sos możesz  doprawić też łyżeczką octu balsamicznego lub kilkoma kroplami  octu jabłkowego i szczyptą cukru.  Paprykę umyj i oczyść. Pokrój  w paseczki. Dodaj do sosu.  Gotuj na małym ogniu.

Reklama

2. Klopsiki: cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na  łyżce oleju. Ostudź. Kaszę połącz  z mięsem. Dołóż cebulę i czosnek. Wbij jajko, wsyp bułkę i przyprawy. Wyrabiaj przez kilka minut, ewentualnie dolewając zimnej wody, jeśli masa nie chce się lepić. Odstaw na 20 minut.

3. Z mięsa uformuj klopsiki. Zagotuj osoloną wodę w garnku i ugotuj klopsiki na parze - połóż je na sitku, a sitko oprzyj na garnku tak, by nie dotykało wody. Gotowe przełóż do sosu i duś 20 minut na małym ogniu. Posyp koperkiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: klopsiki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje