Klopsiki w sosie pomidorowym
Dzięki kaszy dodanej do mięsa otrzymujemy danie dwa w jednym - nie potrzebujemy już żadnych dodatków. Wyjątkowo proste do przygotowania i smaczne.

Składniki
- klopsik:
- 1 szkl. ugotowanej kaszy pęczak (średniej lub grubej)
- 30 dag mięsa mielonego mieszanego
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- olej
- sos:
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania:
1. Sos: podgrzej pomidory wraz z zalewą. Zmiksuj tak, by zostały małe kawałki. Dodaj koncentrat, mieloną paprykę, po dużej szczypcie soli i pieprzu. Sos możesz doprawić też łyżeczką octu balsamicznego lub kilkoma kroplami octu jabłkowego i szczyptą cukru. Paprykę umyj i oczyść. Pokrój w paseczki. Dodaj do sosu. Gotuj na małym ogniu.
2. Klopsiki: cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na łyżce oleju. Ostudź. Kaszę połącz z mięsem. Dołóż cebulę i czosnek. Wbij jajko, wsyp bułkę i przyprawy. Wyrabiaj przez kilka minut, ewentualnie dolewając zimnej wody, jeśli masa nie chce się lepić. Odstaw na 20 minut.
3. Z mięsa uformuj klopsiki. Zagotuj osoloną wodę w garnku i ugotuj klopsiki na parze - połóż je na sitku, a sitko oprzyj na garnku tak, by nie dotykało wody. Gotowe przełóż do sosu i duś 20 minut na małym ogniu. Posyp koperkiem.