Reklama

Reklama

Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille

Lekki obiad, który umili chwile spędzone w domu.

Składniki

  • 200 g czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 opakowanie szpinaku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 4 łyżki mąki z ciecierzycy
  • sól i pieprz
  • oliwa

Składniki - Ratatouille

  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • suszony tymianek
  • sól i pieprz
  • oliwa

Składniki - sos pomidorowy

  • sos pomidorowy:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ząbek czosnku drobno posiekany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • 1 łyżka świeżego posiekanego oregano
  • sól i pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

1. Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.

Reklama

2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

3. Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła

4. Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje