Klopsiki z czerwonej soczewicy z ratatouille

Lekki obiad, który umili chwile spędzone w domu.

Klopsiki warzywne
Klopsiki warzywnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Soczewice ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na patelni rozgrzać oliwę dodać cebulę i smażyć przez 2 minuty, następnie dodać czosnek i szpinak, smażyć przez kolejne 2 minuty aż szpinak zmięknie. Wymieszać wszystkie składniki klopsików. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodać więcej mąki. Uformować klopsiki i piec w piekarniku w 180C przez 30 minut.

2. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać paprykę i smażyć przez 1 minutę, następnie dodać cebulę i smażyć kolejną minutę. Dodać cukinię i czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty na koniec dodać pomidory, ocet, natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać.

3. Wszystkie składniki sosu, poza ziołami, podgrzać w rondelku i gotować przez 5 minut. Zblendować i dodać zioła

4. Klopsiki podawać z ratatouille i sosem pomidorowym.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas