Klopsiki z warzywami
Tradycyjne klopsiki w wybornym warzywnym sosie.
Składniki:
- 70 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki)
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół czerstwej bułki
- pół szklanki mleka
- olej do smażenia
- mrożonka warzyw na patelnię
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- łyżka sosu sojowego
- 150 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki masła
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Dwa ząbki czosnku i cebulę obierz, posiekaj. Do mielonej łopatki dodaj bułkę, czosnek i cebulę, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie wyrób na jednolitą masę.
Z masy mokrymi dłońmi uformuj pulpeciki. Olej rozgrzej na patelni, usmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.
Pozostały ząbek czosnku obierz, posiekaj. Masło stop w rondlu. Wsyp warzywną mieszankę, podsmaż. Wlej wino, wymieszaj, odparuj. 3 Wlej sos sojowy, dodaj pulpeciki, wlej śmietanę, dodaj czosnek, wymieszaj.
Przypraw do smaku solą, pieprzem i paprykami. Gotuj kilka minut, aż sos się zredukuje. Klopsiki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem, ew. z purée ziemniaczanym.