Klopsiki z warzywami

Tradycyjne klopsiki w wybornym warzywnym sosie.

Klopsiki
Klopsiki123RF/PICSEL

Składniki:

  • 70 dag mielonej wieprzowiny (najlepiej łopatki)
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół czerstwej bułki
  • pół szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • mrożonka warzyw  na patelnię
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • łyżka sosu sojowego
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki masła
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Przygotowanie:

Bułkę namocz w mleku, odciśnij. Dwa ząbki czosnku i cebulę obierz, posiekaj. Do mielonej łopatki dodaj bułkę, czosnek i cebulę, oprósz solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie wyrób na jednolitą masę.

Z masy mokrymi dłońmi uformuj pulpeciki. Olej rozgrzej na patelni, usmaż pulpeciki ze wszystkich stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

Pozostały ząbek czosnku obierz, posiekaj. Masło stop w rondlu. Wsyp warzywną mieszankę, podsmaż. Wlej wino, wymieszaj, odparuj. 3 Wlej sos sojowy, dodaj pulpeciki, wlej śmietanę, dodaj czosnek, wymieszaj.

Przypraw do smaku solą, pieprzem i paprykami. Gotuj kilka minut, aż sos się zredukuje. Klopsiki podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem, ew. z purée ziemniaczanym.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas