Klopsy pieczarkowe z żółtym serem

Spróbujesz raz i będziesz przyrządzać częściej

Składniki

  • 70 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 tosty
  • 10–15 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 5 dag żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki tartej bułki + tarta bułka do panierowania
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól, pieprz
  • słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania

1. Tosty pokrój w kosteczkę. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż na nim grzyby. Zdejmij je. Na tym samym tłuszczu zrumień pieczywo. Grzanki wymieszaj z pieczarkami. Ser grubo zetrzyj. 

2. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Mięso wymieszaj z jajkiem i 2 łyżkami tartej bułki. Cebulę obierz, zetrzyj, dodaj do mięsnej masy. Wrzuć koperek. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Wymieszaj. Uformuj 8 placuszków. Na środek każdego nałóż porcję farszu z pieczarkami. Posyp serem. Zlep. Uformuj kulki. Obtocz je w tartej bułce. Smaż je ok. 12 minut na reszcie oleju.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje