Klopsy pieczarkowe z żółtym serem
Spróbujesz raz i będziesz przyrządzać częściej
Sposób przygotowania
1. Tosty pokrój w kosteczkę. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż na nim grzyby. Zdejmij je. Na tym samym tłuszczu zrumień pieczywo. Grzanki wymieszaj z pieczarkami. Ser grubo zetrzyj.
2. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Mięso wymieszaj z jajkiem i 2 łyżkami tartej bułki. Cebulę obierz, zetrzyj, dodaj do mięsnej masy. Wrzuć koperek. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Wymieszaj. Uformuj 8 placuszków. Na środek każdego nałóż porcję farszu z pieczarkami. Posyp serem. Zlep. Uformuj kulki. Obtocz je w tartej bułce. Smaż je ok. 12 minut na reszcie oleju.