Klopsy pieczarkowe z żółtym serem
Spróbujesz raz i będziesz przyrządzać częściej

Składniki
- 70 dag mielonego mięsa drobiowego
- 2 tosty
- 10–15 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 5 dag żółtego sera
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki tartej bułki + tarta bułka do panierowania
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
Sposób przygotowania
1. Tosty pokrój w kosteczkę. Pieczarki oczyść, potnij na kawałki. Rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż na nim grzyby. Zdejmij je. Na tym samym tłuszczu zrumień pieczywo. Grzanki wymieszaj z pieczarkami. Ser grubo zetrzyj. 2. Koperek opłucz, osusz, posiekaj. Mięso wymieszaj z jajkiem i 2 łyżkami tartej bułki. Cebulę obierz, zetrzyj, dodaj do mięsnej masy. Wrzuć koperek. Dodaj sól, pieprz i paprykę do smaku. Wymieszaj. Uformuj 8 placuszków. Na środek każdego nałóż porcję farszu z pieczarkami. Posyp serem. Zlep. Uformuj kulki. Obtocz je w tartej bułce. Smaż je ok. 12 minut na reszcie oleju.