Kluski idealne!
Knedle, pyzy i kopytka.
Mięciutkie, sprężyste kluseczki mają same zalety. Są pożywne, niedrogie i można je podawać z różnymi dodatkami. Jeśli chcesz być mistrzynią w ich przygotowaniu, skorzystaj z kilku rad dotyczących gotowania.
Czas gotowania:
Knedle, pyzy czy kopytka włóż do dużej ilości wrzącej wody na 5-20 minut w zależności od ich wielkości. Gotuj je na bardzo małym płomieniu - woda powinna tylko "mrugać." Nie powinna wrzeć, bo kluski mogą się rozpaść. Jeśli zaczyna bulgotać, natychmiast studź ją, dolewając łyżeczkę zimnej wody.
Superdodatki:
Pikantne kluski gotuj w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy lub masła, by się nie sklejały. Do gotowania słodkich klusek można dodać rum albo trochę cukru waniliowego (ew. laskę wanilii). Wtedy są jeszcze smaczniejsze.