Kluski nadziewane
W chłodne dni smakują najlepiej. Szybko nasycą i rozgrzeją!

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 8 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- farsz mięsny
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- pół szklanki bulionu
- kilka plasterków boczku wędzonego
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka papryka
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ugotuj ziemniaki. Rozgnieć praską. Przełóż do miski, podziel na 4 części. Jedną z nich wyjmij i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj jajka, wyjęte ziemniaki i zagnieć ciasto. 2. Na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mięso, przyprawy i smaż około 20 minut. Wlej bulion i gotuj jeszcze 10 minut. 3. Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kulkę, a potem ją spłaszcz. Na środek nakładaj porcję mięsa i sklejaj. Gotuj partiami przez 15 minut. Polej przesmażonym boczkiem.