Kluski śląskie
Robi się je bardzo łatwo, a smakują doskonale! Możesz podać je z sosem pieczarkowym, albo mięsnym.

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 25 dag mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- olej
- sól
1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, lekko przestudzić, przecisnąć przez praskę. Całkowicie ostudzić. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na cztery części, jedną część wyjąć. W puste miejsce wsypać tyle mąki, ile było ziemniaków. Dodać odłożone ziemniaki, całość zagnieść na jednolite ciasto. Formować kulki, lekko je spłaszczyć, zrobić palcem wgłębienie w środku.
2. Wrzucać kluski na wrzącą, osoloną wodę. Od wypłynięcia gotować 2 minuty na małym ogniu. Podawać polane posiekaną cebulą, przesmażoną na oleju.