Kluski śląskie z gulaszem

Tradycyjne danie, któremu nikt nie zdoła się oprzeć.

Kluski śląskie z gulaszem
Kluski śląskie z gulaszem123RF/PICSEL

1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, każdy kawałek oprószyć mąką i obsmażyć, dodać do cebuli. 

2 Mięso i cebulę zalać 1/2 l wrzątku, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dusić na małym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, obrane i pokrojone. Dusić razem ok. 20 min. 

3. Ziemniaki utłuc, dodać mąkę i łyżeczkę soli, wyrobić elastyczne ciasto. Formować z niego kulki, w każdej zrobić palcem dziurkę, kłaść na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 min od wypłynięcia, podać z gulaszem

Nasza rada: Żeby dodać idealną ilość mąki do ciasta na kluski, podziel utłuczone ziemniaki na 4 części, jedną wyjmij, wsyp w to miejsce mąkę.

Jak zrobić kluski śląskie?Interia Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas