Kluski śląskie z gulaszem
Żeby dodać idealną ilość mąki do ciasta na kluski, podziel utłuczone ziemniaki na 4 części, jedną wyjmij, wsyp w to miejsce mąkę.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na patelni na 1 łyżce oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, każdy kawałek oprószyć mąką i obsmażyć, dodać do cebuli.
Mięso i cebulę zalać 1/2 l wrzątku, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Dusić na małym ogniu ok. 1 godz. Po tym czasie dodać pozostałe warzywa, obrane i pokrojone. Dusić razem ok. 20 min.
Ziemniaki utłuc, dodać mąkę i łyżeczkę soli, wyrobić elastyczne ciasto.
Formować z niego kulki, w każdej zrobić palcem dziurkę, kłaść na osolony wrzątek. Gotować ok. 2 min od wypłynięcia, podać z gulaszem.