Kluski z kapustą
Na rodzinny obiad

Składniki
- pyzy
- 80 dag ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- sałatka
- 30 dag kiszonej kapusty
- czerwona papryka
- 10 dag wędzonej szynki
- cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- olej
- sól
- pieprz
- cukier
4 osób
Sposób przygotowania
1. Szynkę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, odstaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w paski. 2. Pół kg ziemniaków ugotuj, ugnieć. Surowe zetrzyj na tarce, odsącz. Składniki na pyzy zagnieć, formuj kulki, gotuj 5 minut od wypłynięcia. 3. Kapustę wymieszaj z papryką, natką, szynką i cebulą, przypraw, wymieszaj. Na kapuście ułóż gorące pyzy, posyp pieprzem.