Kluski z kapustą

Na rodzinny obiad

Składniki dla: 4 osób

Składniki - pyzy

  • 80 dag ziemniaków
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Składniki - sałatka

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • czerwona papryka
  • 10 dag wędzonej szynki
  • cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania

1. Szynkę i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż, odstaw do wystygnięcia. Paprykę pokrój w paski. 

2. Pół kg ziemniaków ugotuj, ugnieć. Surowe zetrzyj na tarce, odsącz. Składniki na pyzy zagnieć, formuj kulki, gotuj 5 minut od wypłynięcia. 

3. Kapustę wymieszaj z papryką, natką, szynką i cebulą, przypraw, wymieszaj. Na kapuście ułóż gorące pyzy, posyp pieprzem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje