Knedle nadziewane śliwkami
Dla miłośników obiadów na słodko

Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 30 dag chudego twarogu
- 18 dużych śliwek węgierek
- ok. 2/3 szkl. mąki
- 3 żółtka
- 5 łyżek masła
- sól
- 10 dag tartej bułki
- 3–4 łyżki mielonych albo drobno posiekanych włoskich orzechów
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Potem je odcedź i wystudź.
2. W tym czasie śliwki umyj, natnij wzdłuż, ale nie rozcinaj do końca. Delikatnie wyjmij pestki. Jeśli lubisz, w miejsca po pestkach możesz włożyć kostkę cukru, migdał albo kuleczkę z masy marcepanowej.
3. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem. Dodaj uprzednio przesianą mąkę, żółtka oraz 1 łyżkę masła i ew. trochę soli do smaku. Wyrób gładkie ciasto.
4. Odrywaj niewielkie porcje ciasta serowo-ziemniaczanego. Formuj z nich placuszki. Na każdym połóż śliwkę. Mocno zlep brzegi. Uformuj zgrabne kule.
5. Knedle wrzucaj na posolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe knedle ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową. Przełóż na ogrzane talerze.
6. Bułkę tartą wraz z orzechami zrumień na pozostałym maśle. Polej tym knedle. Przed podaniem lekko oprósz je cukrem pudrem.