Reklama

Reklama

Knedle nadziewane śliwkami

Dla miłośników obiadów na słodko

Czas przyrządzenia: 65 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 30 dag chudego twarogu
  • 18 dużych śliwek węgierek
  • ok. 2/3 szkl. mąki
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek masła
  • sól
  • 10 dag tartej bułki
  • 3–4 łyżki mielonych albo drobno posiekanych włoskich orzechów
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Potem je odcedź i wystudź. 

2. W tym czasie śliwki umyj, natnij wzdłuż, ale nie rozcinaj do końca. Delikatnie wyjmij pestki. Jeśli lubisz, w miejsca po pestkach możesz włożyć kostkę cukru, migdał albo kuleczkę z masy marcepanowej. 

3. Zimne ziemniaki zmiel razem z twarogiem. Dodaj uprzednio przesianą mąkę, żółtka oraz 1 łyżkę masła i ew. trochę soli do smaku. Wyrób gładkie ciasto. 

4. Odrywaj niewielkie porcje ciasta serowo-ziemniaczanego. Formuj z nich placuszki. Na każdym połóż śliwkę. Mocno zlep brzegi. Uformuj zgrabne kule. 

5. Knedle wrzucaj na posolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Gotowe knedle ostrożnie wyjmuj łyżką cedzakową. Przełóż na ogrzane talerze. 

6. Bułkę tartą wraz z orzechami zrumień na pozostałym maśle. Polej tym knedle. Przed podaniem lekko oprósz je cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje