Knedle z makiem w sosie z owoców leśnych
Wystarczy dla czteroosobowej rodziny.

Składniki
- kluski
- 1 kg ziemniaków
- sól
- 1,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- dodatki
- 5 łyżek maku
- 20 dag mrożonych owoców leśnych
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki wody
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki ugotuj w osolonym wrzątku. Przeciśnij przez praskę. Dodaj przesianą mąkę, jajka oraz szczyptę soli i zagnieć ciasto. Na stolnicy wysypanej mąką uformuj grube wałeczki. Pokrój na kawałki i ulep z nich kulki. Gotuj we wrzątku ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedź i posyp makiem.
2. Owoce leśne wymieszaj z cukrem i zagotuj z dodatkiem wody. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody. Cały czas mieszając, dodawaj powoli do gotujących się owoców, aż powstanie gęsty sos.