Knedle z mięsem
Dzieci zazwyczaj wolą je na słodko niż z mięsem. Zachęcamy jednak do wypróbowania naszego przepisu - smakują wspaniale!

Składniki
- 1,5 kg ziemniaków,
- sól,
- pieprz,
- gałka muszkatołowa,
- duża marchewka,
- 200 g selera korzeniowego,
- zielona papryka,
- pęczek dymek,
- łyżka oliwy,
- 400 g mieszanego mięsa mielonego,
- 500 g pomidorów z puszki (w kawałkach),
- 125 ml bulionu warzywnego,
- suszona bazylia,
- listki bazylii do dekoracji.
Obierz połowę ziemniaków i ugotuj. Pozostałe ziemniaki obierz, zetrzyj i odsącz przez ściereczkę. Ugotowane ziemniaki zmiel w maszynce i dodaj do miski z surowymi. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Marchewkę i seler obierz, paprykę oczyść z pestek. Wszystko pokrój w kostkę.
Dymki pokrój na plasterki i z resztą warzyw podsmaż na oliwie.