Knedle z truskawkami
Sezon na truskawki trwa. Zróbmy z nich pyszne danie, które posmakuje całej rodzinie.

Składniki
- 60 dag ziemniaków
- 25 dag mąki
- 1/2 kg truskawek
- sól
- 3 łyżki cukru pudru
- jajko
- 2 łyżki zwykłego cukru
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Następnie pokrój na mniejsze części i wymieszaj z 2 łyżkami zwykłego cukru. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Gdy będą zimne, zmiel je lub przeciśnij przez praskę.
Do ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto.
Z masy uformuj wałek. Następnie odrywaj nieduże kawałki ciasta, spłaszcz je w dłoni, a na środek nałóż truskawkę. Całość zlep dokładnie, formując kulki. Knedle gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Kluski podawaj posypane cukrem pudrem i startą czekoladą.