Reklama

Reklama

Knedle z truskawkami

Sezon na truskawki trwa. Zróbmy z nich pyszne danie, które posmakuje całej rodzinie.

Składniki

  • 60 dag ziemniaków
  • 25 dag mąki
  • 1/2 kg truskawek
  • sól
  • 3 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 2 łyżki zwykłego cukru
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Truskawki umyj, osusz i odszypułkuj. Następnie pokrój na mniejsze części i wymieszaj z 2 łyżkami zwykłego cukru. Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do wystudzenia. Gdy będą zimne, zmiel je lub przeciśnij przez praskę.

Reklama

Do ziemniaków dodaj jajko, szczyptę soli i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. 

Z masy uformuj wałek. Następnie odrywaj nieduże kawałki ciasta, spłaszcz je w dłoni, a na środek nałóż truskawkę. Całość zlep dokładnie, formując kulki. Knedle gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, trzymaj na ogniu jeszcze przez 3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Kluski podawaj posypane cukrem pudrem i startą czekoladą. 

Dowiedz się więcej na temat: Knedle z truskawkami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje