Reklama

Reklama

Knedle ze śliwkami

Jesień jest najlepszą porą na takie dania. Świeże śliwki najlepiej smakują zamknięte w ciepłym cieście z mąki i ziemniaków.

Składniki

  • 1/2 kg obranych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • duże jajko,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 250 g śliwek,
  • 50 g masła,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

1. Umyj śliwki i pokrój na połówki. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odlej wodę i gorące przepuść przez praskę do miski. Ostudź. Dodaj jajko, wsyp mąkę, posól. Wymieszaj, zagnieć i przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj knedle: z ciasta zrób placek o grubości 4 cm i pokrój na 4 paski. Z tych kawałków wytocz wałeczki o średnicy ok. 4 cm i pokrój na 3-centymetrowe kawałki. Z każdego zrób placuszek o grubości ok. 1 cm i układaj na środku połówkę śliwki, na koniec zlep ciasto.

Reklama

2. Wrzuć do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy i gotuj 6 minut od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową na półmisek.

3. Podawaj na ciepło polane roztopionym masłem wymieszanym z jedną łyżką cukru i bułką tartą z dodatkiem łyżki wiórków kokosowych. 


Dowiedz się więcej na temat: knedle ze śliwkami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje