Składniki: - 0,7 kg ziemniaków, - 2 jajka, - 25 dag mąki, - 0,5 kg śliwek,- sól, - 1/2 szklanki cukru, - 3 łyżki masła, - 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dokładnie utłuc i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Do ziemniaków dodać przesianą mąkę, jajka i szczyptę soli. Wyrobić dokładnie ciasto. Z ciasta zrobić gruby wałek, pokroić go na dość grube plastry. Na każdym z nich ułożyć śliwki, oprószyć cukrem. Zlepić dobrze łączac brzegi ciasta. Gotować w osolonej wodzie kilka minut. Na rozgrzanym maśle lekko uprażyć orzechy. Knedle podawać polane orzechami. Czas przygotowania 1 h 30 min. plus czas chłodzenia ziemniaków. Przepis na 4 osoby. Kalkulator kalorii