Przebój wśród przekąsek. Pierwsze znikają ze stołów

InteriaKobieta Redakcja

Do przepisu na pizzerinki będziesz wracać często
Do przepisu na pizzerinki będziesz wracać częstoVershinin123RF/PICSEL

Pizzerinki to hit na imprezach

Po poręczne przekąski goście będą sięgać z apetytem
Po poręczne przekąski goście będą sięgać z apetytem123RF/PICSEL

Pomyśl o wygodzie

Zobacz również:

Pizzerinki na imprezę - prosty przepis

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  1. Zacznij od przygotowania zaczynu na pizzerinki na cieście drożdżowym. W wodzie wymieszaj drożdże wraz z cukrem.
  2. W osobnej misce wymieszaj mąkę, oliwę oraz sól. Dodaj zaczyn.
  3. Energicznie wyrabiaj elastyczne ciasto. Naczynie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  4. Po tym czasie ciasto podziel na kawałki, z których uformujesz koła o średnicy ok. 8 cm.
  5. Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym lub śmietanowym (w zależności od własnych upodobań) i nałóż dodatki. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 240ºC. Pieczenie pizzerinek potrwa 10 minut.
"Ewa gotuje": Cake popsPolsat