Przebój wśród przekąsek. Pierwsze znikają ze stołów
Szukasz pomysłu na przekąskę, którą uświetnisz duże przyjęcie albo kameralne spotkanie wśród najbliższych przyjaciół? Nikt nie oprze się smakowi domowych pizzerinek. Pierwsze znikną ze stołu, a goście będą pytać o przepis. Smaczny, kolorowy i prosty w przygotowaniu poczęstunek — czego chcieć więcej?

Pizzerinki to hit na imprezach
Planujesz domowe przyjęcie, więc spraw do załatwienia pewnie nie brakuje. Zrobienie porządków, zakupów i dekoracji bywa męczące. Nie dokładaj więc sobie skomplikowanej i czasochłonnej pracy w kuchni. Wśród przekąsek na imprezę prym wiodą pizzerinki. I to z wielu powodów.
Przygotowanie jest szybkie. Możesz zresztą ograniczyć się do przygotowania tylko ciasta, a każdy z gości będzie mógł samodzielnie wybrać, z jakimi dodatkami zje swoją porcję. W ten sprytny sposób zapewnisz pierwszorzędną rozrywkę podczas przyjęcia. Nie od dziś wiadomo, że najlepsze imprezy odbywają się w kuchni.

Pomyśl o wygodzie
Imprezy w domu rządzą się swoimi, zwykle niezbyt formalnymi prawami. Zapewne nie zakładasz sztywnego siedzenia przy stole przez wiele godzin. Biorąc to pod uwagę, poczęstunek na przyjęcie powinien być łatwy zarówno do podania, jak i zjedzenia. Rozmiary pizzy w wersji mini sprawiają, że każdy łatwo sięgnie po ten smakołyk bez konieczności używania sztućców czy brudzenia rąk po łokcie. To idealny przykład finger food, który często gości obok koreczków i tartinek.
Dodatkowo pizzerinki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie musisz zawracać sobie głowy podgrzewaniem jedzenia w środku imprezy.
Pizzerinki na imprezę - prosty przepis
Ser, pieczarki, szynka, oliwki, papryka, kiełbasa, kukurydza - na imprezę przygotuj pizzerinki w różnych wariantach. W końcu upodobania gości na pewno są różne. To również sprytny sposób na wykorzystanie produktów, które masz już w lodówce. Przekąskę last minute przyrządzisz, nawet gdy znajomi zapowiedzieli wizytę z niewielkim wyprzedzeniem. Wybierz dowolne dodatki, a ciasto przygotuj według podanej receptury.
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 60 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
- Zacznij od przygotowania zaczynu na pizzerinki na cieście drożdżowym. W wodzie wymieszaj drożdże wraz z cukrem.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, oliwę oraz sól. Dodaj zaczyn.
- Energicznie wyrabiaj elastyczne ciasto. Naczynie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
- Po tym czasie ciasto podziel na kawałki, z których uformujesz koła o średnicy ok. 8 cm.
- Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym lub śmietanowym (w zależności od własnych upodobań) i nałóż dodatki. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 240ºC. Pieczenie pizzerinek potrwa 10 minut.