Knedle ze szpinakiem

Doskonałe jako dodatek do zrazów lub gulaszu

Knedle ze szpinakiem
Knedle ze szpinakiem123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag kaszki kukurydzianej
  • 10 dag szpinaku (świeżego albo mrożonego)
  • 3 dag parmezanu (ew. innego żółtego sera o wyrazistym, pikantnym smaku)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • trochę oleju do posmarowania półmiska i blachy do pieczenia knedli

Przygotowanie:

1. Zagotuj 750 ml posolonej wody. Na wrzątek porcjami wsyp kaszkę. Stale mieszaj, aby nie było grudek. Potem zmniejsz płomień i gotuj polentę jeszcze 15-20 minut. Szpinak świeży oczyść, opłucz, osusz i posiekaj, mrożony przełóż na sitko, poczekaj, aż rozmarznie i ocieknie. Parmezan zetrzyj. Kaszkę wymieszaj ze szpinakiem i serem. Masę przypraw pieprzem oraz gałką muszkatołową, ewentualnie posól jeszcze raz do smaku.

2. Półmisek posmaruj olejem. Rozsmaruj na nim kaszkę. Odstaw do wystudzenia.Podziel na porcje. Uformuj kulki. Ułóż je na blasze posmarowanej olejem. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 25 minut. W czasie pieczenia knedle obracaj, aby zrumieniły się równomiernie. Podawaj oprószone pieprzem, z sosem pomidorowym.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas