Knelki z dorsza
Smaczny i zdrowy obiad!

Składniki
- 40 dag filetów z dorsza
- łyżka masła
- sól
- 3 łyżki mąki
- jajko
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1/4 szklanki wody
- sos
- łyżka masła
- łyżka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki białego wina
- sól
- dodatki
- 5 małych marchewek
- 30 dag fasolki cukrowej
- cytryna
- natka pietruszki
4 osób
Sposób przygotowania
1. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i sól. Gdy się zagotują, wsyp mąkę i mieszaj. Ostudź, dodaj jajko. Rybę pokrój, sprawdź, czy nie ma ości, zmiksuj. Wymieszaj z ciastem, przypraw. Kluski formuj za pomocą łyżki. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od ich wypłynięcia. 2. Rozpuść masło, dodaj mąkę, zalej mlekiem i winem. Przypraw solą i pieprzem. Kluski podawaj z sosem, ugotowaną marchewką, fasolką cukrową i natką pietruszki.