Reklama

Reklama

Knelki z dorsza

Smaczny i zdrowy obiad!

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 40 dag filetów z dorsza
  • łyżka masła
  • sól
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 1/4 szklanki wody

Składniki - sos

  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól

Składniki - dodatki

  • 5 małych marchewek
  • 30 dag fasolki cukrowej
  • cytryna
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Do rondelka wlej wodę, dodaj masło i sól. Gdy się zagotują, wsyp mąkę i mieszaj. Ostudź, dodaj jajko. Rybę pokrój, sprawdź, czy nie ma ości, zmiksuj. Wymieszaj z ciastem, przypraw. Kluski formuj za pomocą łyżki. Gotuj w osolonym wrzątku kilka minut od ich wypłynięcia. 

2. Rozpuść masło, dodaj mąkę, zalej mlekiem i winem. Przypraw solą i pieprzem. Kluski podawaj z sosem, ugotowaną marchewką, fasolką cukrową i natką pietruszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje