Kocanka włoska. Właściwości i zastosowania

Kocanka włoska pochodzi z ciepłych krajów południowej Europy, jednak można ją uprawiać również w Polsce. Choć z daleka wygląda pospolicie i do złudzenia przypomina wrotycz, wielu zachwyca się jej drobnymi, żółtymi kwiatkami. Okazuje się, że posiada walory często wykorzystywane przez współczesną fitoterapię. Warto wiedzieć, że kocanka jest również przydatna w kulinariach, bowiem można ją dodawać do wielu potraw, co pozwala uzyskać aromatyczny i wyrazisty smak. Na tym nie kończą się jej niezwykłe właściwości, gdyż pomoże również pozbyć się szkodników w domu. O tym, w czym może pomóc kocanka i jak ją stosować, przekonasz się w poniżej.

Kocanka włoska
Kocanka włoska ©123RF/PICSEL
Jak zrobić kurczaka curry?Interia Kulinaria

Kocanka włoska. Co trzeba o niej wiedzieć?

Srebrno-zielone liście kocanki
©123RF/PICSEL

Kocanka włoska jest rośliną z rodziny astrowatych. W naturalnych warunkach można ją spotkać w krajach należących do basenu Morza Śródziemnego. Tworzy wyniesioną kępę łodyg, które mogą osiągnąć od 50 do 60 cm wysokości. Kocanka włoska jest rośliną pokrytą drobnym, srebrzysto-zielonym ulistnieniem. Latem na łodygach zakończonych kutnerem pojawiają się drobne, żółte kwiaty, które utrzymują się aż do pierwszych przymrozków. Kocanka włoska, choć przyzwyczajona do innych warunków, może być również uprawiana w Polsce. Niestety, nie jest odporna na ujemne temperatury, dlatego w gruncie jest jedynie jednoroczna. Jednak możliwa jest również uprawa w doniczkach, a zimą można przenieść ją do pomieszczeń.

Warunki uprawowe kocanki włoskiej

Aby uprawa kocanki włoskiej się powiodła, należy spełnić kilka warunków. Przede wszystkim powinna zostać zasadzona w jasnym i słonecznym miejscu, wolnym od wiatrów. Nie toleruje cienia, bowiem jest podatna na wiele chorób grzybiczych. Kocanka potrzebuje lekkiej, przepuszczalnej i żyznej ziemi. Wymaga także regularnego, aczkolwiek delikatnego podlewania, gdyż nadmiar wody sprzyja jej szybszemu gniciu. Kocanki włoskie, sadzone w doniczkach, muszą być zimowane w jasnych pomieszczeniach, ale trzeba pamiętać, że temperatura wewnątrz powinna być niewiele niższa niż w pokoju. Uprawa nie sprawia trudności i nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Dobrze znosi cięcie i może być formowana, co przyczynia się do jej zagęszczenia.

Co zawiera kocanka włoska?

Olejek eteryczny
©123RF/PICSEL

Kocanka włoska jest rośliną o szerokim zakresie wykorzystywania we współczesnej fitoterapii. Wykazuje się działaniem antyhistaminowym, a także przeciwbólowym i przeciwzapalnym. To zasługa znajdujących się w niej substancji czynnych, wśród których warto wymienić flawonoidy, acetofenony, seskwiterpeny czy triperpenoidy. Z kocanki włoskiej pozyskuje się również olejek eteryczny, który ma bardzo bogaty skład. To źródło nerolu, nerylu, geraniolu, linaolu oraz pinenu. Roślina może być wykorzystywana w całości, bowiem jej właściwości obejmują liście, kwiaty oraz łodygi, z których przygotowuje się napary oraz maceraty.

Na co pomoże kocanka włoska?

Kocanka włoska jest rośliną o szerokim spektrum działania. Przynosi ulgę w przypadku występowania bólu mięśni i stawów, a także jest pomocna podczas alergii: pokarmowej czy związanej z astmą. Kocanka jest polecana w łagodzeniu stanów zapalnych i infekcji, szczególnie tych atakujących układ oddechowy, takich jak ból gardła, kaszel i katar. Napar z kocanki jest również niezwykle pomocny w przypadku dolegliwości pokarmowych, takich jak np. niestrawność, zaparcia czy biegunki. Jego regularne picie pobudza jelita do intensywniejszej pracy. Roślina może również uszczelniać i uelastyczniać naczynia krwionośne. To dobra wiadomość dla osób borykających się ze schorzeniami układu krążenia, gdyż dzięki tej roślinie serce pracuje sprawniej, a także przyczynia się do redukcji cholesterolu czy regulacji ciśnienia tętniczego krwi.

Kocanka włoska przepisem na urodę

Łodygę dodaj do potraw
©123RF/PICSEL

Choć kocanka włoska jest rośliną o działaniu leczniczym, na tym nie kończą się jej właściwości. Jest również nieoceniona w przypadku występowania dolegliwości skórnych. Wystarczy ostudzonym naparem przecierać twarz, by niedoskonałości były mniej widoczne. To również zioło idealne dla osób, które cierpią z powodu stanów zapalnych, a także trądziku, łuszczycy czy egzemy. Kocanka włoska sprawdza się świetnie w przypadku ran i skaleczeń, gdyż ma nie tylko dezynfekujące właściwości. Może przyspieszyć proces gojenia i zminimalizować ryzyko powstania blizn.

Kocanka w kulinariach

Mało która roślina ma tyle właściwości, co kocanka włoska. Sprawdzi się również idealnie w kuchni. Jej intensywny smak przypomina curry, więc dodanie gałązki do różnych potraw nada im nieco orientalnej nuty (należy wyciągnąć ją przed podaniem posiłku, aby aromat nie był zbyt intensywny). Właściwości ma również liście rośliny: posiekane mogą być ciekawym dodatkiem do sałatek, surówek, farszy a nawet past kanapkowych. Warto wiedzieć, że zioło, rozmieszczone w różnych zakamarkach domu, nie tylko nada intensywnego zapachu, ale pomoże pozbyć się szkodników, takich jak np. mole.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas