Kociołek rozmaitości
Zawartość kociołka posyp tartym parmezanem (albo zwykłym żółtym serem) i na kilka minut wstaw do gorącego piekarnika.

Składniki
- 25 dag ryżu (białego lub brązowego)
- 1 paczka mrożonych warzyw na patelnię
- 15 dag pomidorków cherry
- 3 łyżki oliwy
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- 20 dag sera topionego z ziołami
- świeże zioła – bazylia, oregano, natka pietruszki
- sól morska, pieprz świeżo mielony, gałka muszkatołowa
Przygotowanie
Ryż ugotować na sypko, zostawić pod przykryciem, by nie wystygł. W niedużym rondlu podgrzać mleko, dodać serek topiony, zamieszać. Gdy ser się rozpuści, sos doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
Mrożone warzywa wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, smażyć ok. 5 minut. Dodać połówki umytych pomidorków, przesmażyć razem, doprawić ziołami i przyprawami. Warzywa rozłożyć na ugotowanym ryżu, polać sosem.