Składniki na 4 porcje: - 2 średniej wielkości cebule, - 500 g wołowiny, - łyżka smalcu, - 2 l bulionu warzywnego (instant), - 3 listki laurowe, - 3 średniej wielkości marchewki, - główka kapusty włoskiej, - 2 wędzone kiełbasy (po ok 100 g), - 4 średniej wielkości ziemniaki, - 1 por, - pół pęczka majeranku, - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i pokroić w duże kostki. W garnku roztopić smalec i obsmażyć na nim cebulę, dodać mięso, lekko obsmażyć i zalać bulionem. Dodać listki laurowe i gotować przez ok. godzinę. W tym czasie marchewki umyć, obrać i pokroić w grube plasterki. Z kapusty oberwać zewnętrzne liście, umyć ją i pokroić na duże kawałki. Kiełbaski pokroić w grube plastry. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę średniej wielkości. Tak przygotowane składniki dodać do garnka i gotować jeszcze 15 minut. Pora umyć i pokroić na plasterki o grubości 1 cm, dodać 5 minut przed końcem gotowania. Majeranek umyć, oberwać listki, posiekać i dodać do potrawy. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Czas przygotowania: 90 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal