Kociołek warzywny
Danie idealne dla wegetarian

Składniki
- 1 saszetka koncentratu pomidorowego np. Łowicz 30 %
- 400 g makaronu penne
- 2 papryki czerwone
- 1 duża papryka żółta
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 średnie cukinie
- 450 g zielonej fasolki szparagowej
- 250 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 5-6 ziaren pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 1 płaska łyżka majeranku
- sól do smaku
- olej do smażenia
- 600 ml gorącej wody
- natka pietruszki do oprószenia na talerzach
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki.
W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut.
W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym dodaj do dania.
Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.