Kogel-mogel z truskawkami? Czemu nie!

Któż nie zna tego prostego deseru z surowych żółtek utartych z cukrem? Mniej osób wie, że kogel-mogel można połączyć z różnymi dodatkami, jak np. białe wino czy truskawki, co pozwoli odkryć jego smak na nowo.

Deser truskawkowy
Deser truskawkowy123RF/PICSEL

Smak jajecznego deseru możemy wzbogacić łyżeczką kakao, garścią truskawek, poziomek, malin czy rodzynek albo startym jabłkiem. Niebanalnym rozwiązaniem są też truskawki zapiekane pod koglem-moglem - owoce zalewamy masą i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 10 minut.

Zainspirować mogą nas też Ślązacy. Żółtka utarte z cukrem łączą z ubitymi białkami i żelatyną. Do tego różne dodatki wedle uznania. Najczęściej jada się szpajzę czekoladową lub cytrynową.

W wykwintnych restauracjach kogel-mogel można też spotkać w wersji z odrobiną białego wytrawnego wina i skórki z cytryny. "Wino dodaje kwaskowości i powoduje, że żółtka lepiej się zacierają. Z kolei skórka z cytryny dodaje świeżości" - mówił PAP Life szef kuchni Jakub Botta.

Jajeczny przysmak prawdopodobnie wywodzi się z kuchni żydowskiej. W Polsce pojawił się w XVII wieku. Kogel-mogel był popularny w okresie międzywojennym i w latach PRL-u, gdy w sklepach brakowało słodyczy.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas