Kokardki po bolońsku
Dla miłośników kuchni włoskiej.

Składniki
- 40 dag makaronu kokardki
- 30 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 cebula, po 1 żółtej i zielonej cukini
- 1 czerwona papryka
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- suszony majeranek
- oregano i bazylia
- sól, pieprz
5 porcji
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cukinie, paprykę oraz seler oczyść, opłucz, pokrój. Pomidory zmiksuj razem z zalewą. 2. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso. Mieszając, smaż je, aż się ładnie zrumieni. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Wlej pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś przez ok. 25 minut. 3. W tym czasie makaron wrzuć na posolony wrzątek, gotuj pod przykryciem 8-10 minut na małym płomieniu. Odcedź, osącz na sitku, a następnie wymieszaj z mięsnym sosem. Udekoruj.