Reklama

Reklama

Kokardki po bolońsku

Dla miłośników kuchni włoskiej.

Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 40 dag makaronu kokardki
  • 30 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 cebula, po 1 żółtej i zielonej cukini
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • suszony majeranek
  • oregano i bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Cukinie, paprykę oraz seler oczyść, opłucz, pokrój. Pomidory zmiksuj razem z zalewą. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć mięso. Mieszając, smaż je, aż się ładnie zrumieni. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Wlej pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś przez ok. 25 minut. 

3. W tym czasie makaron wrzuć na posolony wrzątek, gotuj pod przykryciem 8-10 minut na małym płomieniu. Odcedź, osącz na sitku, a następnie wymieszaj z mięsnym sosem. Udekoruj.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje