Kokilki z jajkami
Ziemniaki wyszoruj, gotuj we wrzątku 35-40 minut.
Składniki na porcję:
- 4 duże ziemniaki
- 8 jajek
- 1 op. roszponki albo sałata masłowa
- 2 pomidory
- po 1 małej żółtej i pomarańczowej papryce
- 1 opakowanie rzeżuchy
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżki jasnego octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
- tłuszcz do formy
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki wyszoruj, gotuj we wrzątku 35-40 minut. Odcedź, przestudź. Przekrój wzdłuż. Wydrąż środki. Uważaj, by nie uszkodzić łupinek.
2. Wydrążone połówki ziemniaków ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem. Lekko oprósz solą i pieprzem. Do każdej połówki wbij jajko. Ziemniaki wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 10 minut.
3. W tym czasie warzywa umyj, osusz. Papryki oczyść z pestek, pokrój w paseczki, pomidory potnij w kostkę, a sałatę porwij na kawałeczki. Odważ 5 dag wydrążonych ziemniaków. Utrzyj je z musztardą oraz octem. Porcjami domieszaj oliwę. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Pokrojone warzywa polej sosem, wymieszaj. Serwuj jako dodatek do ziemniaczanych kokilek z jajkiem. Posyp rzeżuchą.
Przygotowanie: ok. 75 min 1 porcja zawiera ok. 470 kcal