Kokilki z ryżem oraz groszkiem
Pomysł na przystawkę.
Składniki:
- 4 średnie czerwone papryki
- 20 dag ryżu
- 1 cebula
- 2 małe marchewki
- 1/2 pora
- po 1 gałązce rozmarynu oraz natki
- 40 dag mieszanego mielonego mięsa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 mała puszka zielonego groszku
- 30 dag startego sera żółtego
- sól
- pieprz
- mieszanka suszonych ziół do dań włoskich
- świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie:
1. Ryż wsyp na posolony wrzątek, zmniejsz płomień, gotuj 20 minut. Papryki umyj, zetnij wierzchy, usuń środki z pestkami. Cebulę i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Natkę i rozmaryn opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso. Dołóż marchewkę, por i osączony groszek.
2. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym oraz posiekanymi ziołami. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż 5 min. Dolej 400 ml wody i ponownie zagotuj. Ryż odcedź, wymieszaj z mięsną masą.
3. Strąki papryki napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Posyp startym żółtym serem. Przykryj odciętymi wierzchami. Piecz 25 minut w 200°C. Udekoruj.