Kokilki z ryżem oraz groszkiem

Pomysł na przystawkę.

Papryki nadziewane
Papryki nadziewane 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 średnie czerwone papryki
  • 20 dag ryżu
  • 1 cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1/2 pora
  • po 1 gałązce rozmarynu oraz natki
  • 40 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • 30 dag startego sera żółtego
  • sól
  • pieprz
  • mieszanka suszonych ziół do dań włoskich
  • świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

1. Ryż wsyp na posolony wrzątek, zmniejsz płomień, gotuj 20 minut. Papryki umyj, zetnij wierzchy, usuń środki z pestkami. Cebulę i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Natkę i rozmaryn opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso. Dołóż marchewkę, por i osączony groszek.

2. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym oraz posiekanymi ziołami. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż 5 min. Dolej 400 ml wody i ponownie zagotuj. Ryż odcedź, wymieszaj z mięsną masą.

3. Strąki papryki napełnij farszem. Ustaw w żaroodpornym naczyniu. Posyp startym żółtym serem. Przykryj odciętymi wierzchami. Piecz 25 minut w 200°C. Udekoruj.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas