Kokosanka z borówkami
Delikatne, smaczne ciasto z kokosem.

Składniki
- 20 dag biszkoptów
- 10 dag (1/2 kostki) masła
- masa
- 20 dag borówek amerykańskich
- 50 dag twarogu śmietankowego
- 30 dag naturalnego gęstego jogurtu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 15 dag cukru pudru
- 6 łyżeczek żelatyny
- kilka kropli aromatu kokosowego
- dekoracja
- borówki
- wiórki kokosowe
- listki mięty
Sposób przygotowania
1. Tortownicę wysmaruj cienko łyżeczką masła i dno wyłóż kółkiem wyciętym z pergaminu. Resztę masła stop. Biszkopty zmiksuj i wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy, mocno dociśnij i wstaw do lodówki. 2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. Borówki dokładnie zmiksuj, by nie zostały większe kawałeczki skórek, ew. przetrzyj owoce przez sitko. Mus owocowy zmiksuj z serem, wiórkami, cukrem, aromatem i wlewaną cienkim strumieniem żelatyną. Dla intensywniejszego koloru, zamiast borówek użyj jagód leśnych. 3. Masę wymieszaj łyżką z jogurtem. Wylej na spód. Przykryj folią, by sernik nie złapał innych zapachów i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp wiórkami i udekoruj borówkami oraz miętą.