Kokosanka z borówkami
Delikatne, smaczne ciasto z kokosem.
Sposób przygotowania
1. Tortownicę wysmaruj cienko łyżeczką masła i dno wyłóż kółkiem wyciętym z pergaminu. Resztę masła stop. Biszkopty zmiksuj i wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy, mocno dociśnij i wstaw do lodówki.
2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. Borówki dokładnie zmiksuj, by nie zostały większe kawałeczki skórek, ew. przetrzyj owoce przez sitko. Mus owocowy zmiksuj z serem, wiórkami, cukrem, aromatem i wlewaną cienkim strumieniem żelatyną. Dla intensywniejszego koloru, zamiast borówek użyj jagód leśnych.
3. Masę wymieszaj łyżką z jogurtem. Wylej na spód. Przykryj folią, by sernik nie złapał innych zapachów i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp wiórkami i udekoruj borówkami oraz miętą.