Reklama

Reklama

Kokosanka z borówkami

Delikatne, smaczne ciasto z kokosem.

Składniki

  • 20 dag biszkoptów
  • 10 dag (1/2 kostki) masła

Składniki - masa

  • 20 dag borówek amerykańskich
  • 50 dag twarogu śmietankowego
  • 30 dag naturalnego gęstego jogurtu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 15 dag cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • kilka kropli aromatu kokosowego

Składniki - dekoracja

  • borówki
  • wiórki kokosowe
  • listki mięty

Sposób przygotowania

1. Tortownicę wysmaruj cienko łyżeczką masła i dno wyłóż kółkiem wyciętym z pergaminu. Resztę masła stop. Biszkopty zmiksuj i wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą wyłóż dno tortownicy, mocno dociśnij i wstaw do lodówki. 

2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki wrzątku. Odstaw do wystygnięcia. Borówki dokładnie zmiksuj, by nie zostały większe kawałeczki skórek, ew. przetrzyj owoce przez sitko. Mus owocowy zmiksuj z serem, wiórkami, cukrem, aromatem i wlewaną cienkim strumieniem żelatyną. Dla intensywniejszego koloru, zamiast borówek użyj jagód leśnych. 

3. Masę wymieszaj łyżką z jogurtem. Wylej na spód. Przykryj folią, by sernik nie złapał innych zapachów i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp wiórkami i udekoruj borówkami oraz miętą. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje