Kokosanka z porzeczkami
Lekkie ciasto do porannej kawy
Sposób przygotowania
1. Owoce umyj i osusz. Masło powoli rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Mąki wymieszaj, przesiej przez sitko. Połącz z wiórkami i obydwoma rodzajami cukru.
2. Jajka umyj, osusz, wbij do miski. Do jajek dodaj żółtka, ubij na puszystą jasnokremową masę. Następnie, nadal ubijając, dodawaj po porcji suchych składników na przemian z porcjami mleka, aż powstanie gęste, ale lejące ciasto. 1-2 łyżki porzeczek odłóż, resztę owoców delikatnie domieszaj do ciasta.
3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej przygotowane ciasto i szerokim nożem lub łopatką wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z foremki i udekoruj odłożonymi porzeczkami.