Kokosanka z porzeczkami
Lekkie ciasto do porannej kawy

Składniki
- 1,5 szkl. czarnych porzeczek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 20 dag masła
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
10-12 porcji
Sposób przygotowania
1. Owoce umyj i osusz. Masło powoli rozpuść na małym ogniu i odstaw do ostygnięcia. Mąki wymieszaj, przesiej przez sitko. Połącz z wiórkami i obydwoma rodzajami cukru. 2. Jajka umyj, osusz, wbij do miski. Do jajek dodaj żółtka, ubij na puszystą jasnokremową masę. Następnie, nadal ubijając, dodawaj po porcji suchych składników na przemian z porcjami mleka, aż powstanie gęste, ale lejące ciasto. 1-2 łyżki porzeczek odłóż, resztę owoców delikatnie domieszaj do ciasta. 3. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej przygotowane ciasto i szerokim nożem lub łopatką wyrównaj wierzch. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C. Gdy ciasto ostygnie, wyjmij je z foremki i udekoruj odłożonymi porzeczkami.