Kokosanki
Lekkie i słodkie!
Składniki:
- 20 dag wiórków kokosowych
- 3/4 szklanki cukru
- 5 dag masła
- 2 białka
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej mleko, wymieszaj, wyłącz palnik. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Pianę stopniowo dodawaj do masy kokosowej. Delikatnie wymieszaj całość.
2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżeczką porcje masy wielkości orzecha włoskiego. Piecz w temperaturze 180˚C przez 15 minut, wyjmij, wystudź.