Kokosanki

Lekkie i słodkie!

Świeże kokosanki - takie smakują najlepiej!
Świeże kokosanki - takie smakują najlepiej!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag wiórków kokosowych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 dag masła
  • 2 białka
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wlej mleko, wymieszaj, wyłącz palnik. Dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj, odstaw do wystudzenia. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj mąkę. Pianę stopniowo dodawaj do masy kokosowej. Delikatnie wymieszaj całość.

2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładaj łyżeczką porcje masy wielkości orzecha włoskiego. Piecz w temperaturze 180˚C przez 15 minut, wyjmij, wystudź.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas