Kokosowa kalarepka

Bardzo smaczna zupa!

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 5-6 porcji

Składniki

  • 3 kalarepki
  • 2-3 młode ziemniaki
  • 1 średni por
  • 1 ząbek czosnku
  • 700 ml warzywnego wywaru
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 mała łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz ziołowy lub mielony biały
  • groszek ptysiowy
  • 2-3 różyczki brokuła do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Kalarepki, ziemniaki i por oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej. Olej podgrzej w garnku z szerokim dnem lub na głębokiej patelni. Wrzuć por. Podduś na szklisto, dołóż ziemniaki, a na końcu kalarepkę. Smaż ok. 5 minut, mieszając. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. 

2. Do wywaru domieszaj mleczko kokosowe, mocno podgrzej, wlej do podsmażonych warzyw. Dopraw rozmarynem, cukrem, pieprzem i ew. solą. Dołóż chrzan (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zacznij od 1/2 łyżeczki). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut. Gałązkę rozmarynu wyjmij. 

3. Warzywa i wywar zmiksuj na gładki krem. Brokuł zblanszuj, potnij na cienkie plasterki. Zupę podawaj z groszkiem i brokułem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje