Kokosowa kalarepka
Bardzo smaczna zupa!
Zupa z kalarepy123RF/PICSEL
Sposób przygotowania
1. Kalarepki, ziemniaki i por oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej. Olej podgrzej w garnku z szerokim dnem lub na głębokiej patelni. Wrzuć por. Podduś na szklisto, dołóż ziemniaki, a na końcu kalarepkę. Smaż ok. 5 minut, mieszając. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem.
2. Do wywaru domieszaj mleczko kokosowe, mocno podgrzej, wlej do podsmażonych warzyw. Dopraw rozmarynem, cukrem, pieprzem i ew. solą. Dołóż chrzan (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zacznij od 1/2 łyżeczki). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut. Gałązkę rozmarynu wyjmij.
3. Warzywa i wywar zmiksuj na gładki krem. Brokuł zblanszuj, potnij na cienkie plasterki. Zupę podawaj z groszkiem i brokułem.
Faszerowana kalarepa - wyborna przekąskaInteria Kulinaria