Kokosowa kalarepka
Bardzo smaczna zupa!

Składniki
- 3 kalarepki
- 2-3 młode ziemniaki
- 1 średni por
- 1 ząbek czosnku
- 700 ml warzywnego wywaru
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 mała łyżeczka chrzanu
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 gałązka świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- szczypta cukru
- sól
- pieprz ziołowy lub mielony biały
- groszek ptysiowy
- 2-3 różyczki brokuła do dekoracji
5-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Kalarepki, ziemniaki i por oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej. Olej podgrzej w garnku z szerokim dnem lub na głębokiej patelni. Wrzuć por. Podduś na szklisto, dołóż ziemniaki, a na końcu kalarepkę. Smaż ok. 5 minut, mieszając. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. 2. Do wywaru domieszaj mleczko kokosowe, mocno podgrzej, wlej do podsmażonych warzyw. Dopraw rozmarynem, cukrem, pieprzem i ew. solą. Dołóż chrzan (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zacznij od 1/2 łyżeczki). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut. Gałązkę rozmarynu wyjmij. 3. Warzywa i wywar zmiksuj na gładki krem. Brokuł zblanszuj, potnij na cienkie plasterki. Zupę podawaj z groszkiem i brokułem.