Kokosowa kalarepka

Bardzo smaczna zupa!

Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kalarepki, ziemniaki i por oczyść, umyj, pokrój na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj jak najdrobniej. Olej podgrzej w garnku z szerokim dnem lub na głębokiej patelni. Wrzuć por. Podduś na szklisto, dołóż ziemniaki, a na końcu kalarepkę. Smaż ok. 5 minut, mieszając. Dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. 

2. Do wywaru domieszaj mleczko kokosowe, mocno podgrzej, wlej do podsmażonych warzyw. Dopraw rozmarynem, cukrem, pieprzem i ew. solą. Dołóż chrzan (jeśli wolisz łagodniejsze smaki, zacznij od 1/2 łyżeczki). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 30 minut. Gałązkę rozmarynu wyjmij. 

3. Warzywa i wywar zmiksuj na gładki krem. Brokuł zblanszuj, potnij na cienkie plasterki. Zupę podawaj z groszkiem i brokułem.

Faszerowana kalarepa - wyborna przekąskaInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas