​Kokosowe gofry

W sobotnie lub niedzielne poranki lubię poszaleć. Jest sporo czasu na to, by przyrządzić wyjątkowe śniadanie. Zazwyczaj robię gofry. Na słodko lub wytrawnie. Na ciepło lub po wystudzeniu. Na chrupko lub miękkie. Wszystko zależy od upodobań. Dodatek tłustego mleka kokosowego nadaje smak i lekką chrupkość. I koniecznie z kakao. Uwielbiam to połączenie! - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

​Kokosowe gofry
​Kokosowe gofryWydawnictwo Znak
​Kokosowe gofry
​Kokosowe gofryWydawnictwo Znak

Ilość: 10 gofrów, 1 godzina przygotowania

Wykonanie:

Do miski wsypać len i dodać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Rozgrzać gofrownicę (jeśli to konieczne, posmarować lekko olejem) i piec gofry na złoty kolor.

Porady

Gofry podawać z ubitą śmietanką kokosową, dżemem i świeżymi owocami.

Pyszności z roślin, Paweł Ochman
Pyszności z roślin, Paweł OchmanWydawnictwo Znak

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.

Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas