Kokosowe gofry
W sobotnie lub niedzielne poranki lubię poszaleć. Jest sporo czasu na to, by przyrządzić wyjątkowe śniadanie. Zazwyczaj robię gofry. Na słodko lub wytrawnie. Na ciepło lub po wystudzeniu. Na chrupko lub miękkie. Wszystko zależy od upodobań. Dodatek tłustego mleka kokosowego nadaje smak i lekką chrupkość. I koniecznie z kakao. Uwielbiam to połączenie! - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".
Ilość: 10 gofrów, 1 godzina przygotowania
Wykonanie:
Do miski wsypać len i dodać wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i ponownie dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Rozgrzać gofrownicę (jeśli to konieczne, posmarować lekko olejem) i piec gofry na złoty kolor.
Porady
Gofry podawać z ubitą śmietanką kokosową, dżemem i świeżymi owocami.
Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.