Kokosowe lody z pieczonym bananem
W końcu: lody, które są jednocześnie zdrowe i nieprzyzwoicie smaczne! Banany to jedyna substancja słodząca (podczas smażenia stają się bardziej słodkie), a mleko kokosowe to jedyna „śmietana”. Wspólnie dostarczają błonnika, zdrowego tłuszczu, witamin B6 i C oraz manganu.
Przepis na 6 porcji
Potrzebujesz:
- piekarnik rozgrzany do 200°C
- kwadratowa metalowa blacha (23 cm), posmarowana olejem kokosowym
- blender lub robot kuchenny maszyna do lodów
Składniki:
- 3 duże banany, krojone
- 1 łyżka płynnego oleju kokosowego virgin, 15 ml
- 1¼ szklanki dobrze wymieszanego mleka kokosowego (pełnotłustego) 425 ml
- 1/8 łyżeczki soli morskiej 0,5 ml
Sposób przygotowania:
1. Ułóż 1 warstwę pokrojonych bananów na przygotowanej blasze i polej olejem kokosowym. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 15-20 minut, przewracając banany 1 lub 2 razy, aż będą brązowe i lekko zawiesiste. Wyjmij blachę, postaw na kratce i pozostaw do wystygnięcia.2. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę wystudzone banany, mleko kokosowe i sól.
3. Przełóż masę do miski, przykryj i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny, do schłodzenia.
4. Przełóż masę do maszyny do lodów i zamrażaj zgodnie z instrukcją producenta urządzenia.
5. Łyżką przełóż lody do szczelnego pojemnika, przykryj i wstaw do zamrażalnika przynajmniej na 4 godziny, do 1 tygodnia, aż lody będą twarde.
Warianty przepisu:
Czekoladowo-kokosowe lody z pieczonym bananem: Podczas 2. kroku dodaj ¼ szklanki niesłodzonego, naturalnego kakao i 2 łyżki cukru kokosowego.
Rady:Aby lody były najlepsze, wybieraj dojrzałe, ale twarde lub półtwarde banany. Jeśli są miękkie i przejrzałe, podczas pieczenia za bardzo się rozpadną.
Przepis pochodzi z książki: Kuchnia kokosowa. Kompletna książka kucharska, Saulsbury Camilla