Kokosowy garnek z limonkową nutką
Pyszne i aromatyczne danie z dodatkiem mleka kokosowego oraz nutką limonki. Miłośnicy orientalnych smaków pokochają ten przepis.

Składniki
- 1 kalafior
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1 szkl. zielonego groszku
- 2 marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula cukrowa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1 szkl. mleka kokosowego qoliwa
- 1 limonka
- po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, kolendry i słodkiej papryki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kalafior podziel na różyczki jednakowej wielkości. Fasolkę oczyść z końcówek i włókien. Marchewki oskrob, umyj i pokrój w kostkę. Groszek przebierz, opłucz. Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej posoloną wodą, gotuj 15 minut. Odcedź na durszlaku. 2. Czerwoną paprykę pokrój w kosteczkę. Papryczkę chili oczyść z pestek i drobniutko posiekaj. Obierz i również posiekaj cebulę oraz czosnek. Bulion mocno podgrzej. 3. W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zeszklij cebulę, czosnek i papryczkę chili. Dodaj czerwoną paprykę. Warzywa oprósz solą, pieprzem, kardamonem, kolendrą i słodką papryką. Mieszając, smaż wszystko 2 minuty. Wlej gorący bulion i mleko kokosowe. Wymieszaj. Do sosu włóż wszystkie podgotowane warzywa. Duś pod przykryciem ok. 5 minut, aż jarzyny staną się przyjemnie chrupiące (nie powinny się rozpadać). Limonkę sparz, wyciśnij z niej sok, przypraw nim do smaku potrawkę.