Koktajle pełne witamin
Na drugie śniadanie albo na deser. Koktajle z warzyw i owoców, to świetny sposób, żeby zadbać o zdrowie, cerę i smukłą sylwetkę.
Koktajl pomarańczowy
Wyciśnij sok z 2 pomarańczy (wcześniej sparz je wrzątkiem). Sok wymieszaj z łyżeczką płynnego miodu i szczyptą cynamonu. Jeśli lubisz nieco ostrzejszy smak, dodaj do soku 1/4 łyżeczki świeżo startego imbiru.
Koktajl pomidorowy
1 szklankę gęstego soku pomidorowego zmiksuj z 1 oczyszczoną łodygą selera naciowego. Ewentualnie dodaj szczyptę soli i białego pieprzu.
Koktajl pietruszkowy
Kilka gałązek natki pietruszki (wcześniej starannie opłukanych pod bieżącą wodą) zmiksuj ze szklanką maślanki (ew. kefiru albo jogurtu naturalnego), szczyptą soli morskiej i odrobiną białego pieprzu. Szklankę z koktajlem możesz udekorować plasterkiem ogórka.
Koktajl marchewkowo-jabłkowy
Przeciśnij przez sokowirówkę dwie umyte i obrane marchewki, średniej wielkości jabłko i 1 pomarańczę (pomarańczę możesz też zastąpić większym burakiem). Powstały koktajl będzie miał jeszcze lepsze właściwości wzmacniające, gdy dodasz do niego łyżeczkę soku aloesowego (kupisz go w aptece).
Koktajl bananowy z kiwi
Obierz 1 dojrzałego banana i 1 kiwi. Owoce pokrój na cząstki i zmiksuj w blenderze razem z 1/2 szkl. maślanki albo jogurtu naturalnego (niezbyt gęstego). Koktajl wymieszaj z 1 łyżeczką płynnego miodu (najlepiej gryczanego) i ew. łyżeczką posiekanej świeżej mięty.