Kolacje z pięciu stron świata
Pogoda nie zachęca do spacerów, ale zamiast nudzić się w domu, możesz wyruszyć w pełną przgód kulinarą podróż. Przygotuj jedną z 5 kolacji i rozkoszuj się smakami świata.
Tournedos a la rossini
Składniki:
- 400 g polędwicy wołowej,
- 100 g wątróbki gęsiej,
- sos pieczeniowy lub sos demiglace,
- 20 g pasty z trufli,
- 200 g sklarowanego masła,
- 50 ml koniaku,
- sól,
- pieprz,
- bagietka
Przygotowanie:
Na sklarowanym maśle usmażyć grube kawałki polędwicy (ok. 4-5 centymetrów grubości), dodać 15 g pasty truflowej, podlać koniakiem. Tak usmażone tournedos owinąć w folię aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce. Na sklarowanym maśle pozostałym po smażeniu mięsa zrobić grzanki z pokrojonej bagietki. Posmarować 5 g pasty truflowej. Na patelni bez tłuszczu usmażyć plastry wątróbkę. Smażyć b. krótko, ok. 2 minut. Na patelni podgrzać sos pieczeniowy i dodać do niego koniaku. Na grzanki położyć tournedos. Na polędwicę położyć plaster wątróbki. Wszystko oblać sosem pieczeniowym.
Sałatka nicejska
Mousse au chocolat
Kolacja w stylu włoskim
Spaghetti Bolognese
Sałatka włoska
Składniki:
- 1 bakłażan,
- 2 małe cukinie,
- czerwona i żółta papryka,
- 3 łyżki czarnych oliwek,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy,
- 20 listków bazylii,
- sól, pieprz,
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
Przygotowanie:
Paprykę włóż do gorącego piekarnika 200 st. C opiekaj 20 minut. Pokrój w grubsze plastry cukinię i bakłażan, oprósz solą. Ułóż na ruszcie w piekarniku 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Paprykę wyjmij, ostudź, zdejmij skórkę, strąki pokrój na mniejsze kawałki. Opieczone warzywa (cukinie, bakłażany i paprykę) układaj na przemian ba dużym półmisku formując rozetkę (kwiatek). Pomiędzy nie powytykaj listki bazylii i osączone z zalewy pomidory. Sałatkę obficie skrop octem. Polej oliwą i 3-4 łyżkami zalewy z pomidorów. Oprósz solą i pieprzem. Posyp oliwkami. Dobrze ochłodź przed podaniem.
Panna cotta z owocami
Hiszpańska kolacja
Krewetki z czosnkiem
Crema catalana
- 6 jajek,
- 2 i pół szklanki śmietanki,
- ćwierć szklanki mleka,
- 2-3 laski cynamonu,
- 1 cytryna,
- cukier puder (ok. pół szklanki),
- półtora łyżki cukru brązowego,
- mielony cynamon
Przygotowanie:
W rondelku podgrzać na małym ogniu śmietankę, dodać 3 paski skórki z cytryny i laski cynamonu. Kiedy masa będzie niemal wrzała, należy zdjąć garnek z palnika, odstawić na 3-5 minut do wychłodzenia, a następnie przecedzić. Wyrzucić laskę cynamonu i skórkę cytrynową.
Żółtka z 5 jajek i jedno całe jajko utrzeć z 1/3 szklanki cukru pudru na gładką masę i dodać do podgrzanej śmietanki. Rozlać do żaroodpornych miseczek.
Miseczki wstawić do brytfanny wypełnionej wrzątkiem i umieścić w lekko nagrzanym piekarniku. Piec, aż do ścięcia się masy (ok. 30-40 minut). Odstawić do wystudzenia, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu, cukier brązowy i łyżkę cukru pudru wymieszać posypać deser. Aby skarmelizować warstwę cukru i cynamonu, desery lekko spryskać wodą wstawić do silnie nagrzanego piekarnika na kilka minut.
Kolacja grecka
Grecki półmisek mięs
Tzatzyki
Składniki:
1 serek homogenizowany (zwykły); kubek kwaśnej śmietany lub naturalnego jogurtu, 4 ząbki czosnku, ogórek (długi), koperek, sól.
<b>Przygotowanie</b>
Posiekać drobniutko czosnek, koperek i ogórek.
Wymieszać serek homogenizowany oraz śmietanę (lub naturalny jogurt).
Wszystko razem wymieszać. Miskę przykryć i włożyć do lodówki, aby sos się schłodził.
Ravani - ciasto pomarańczowe
Kolacja niemiecka
Czas przygotowania 10 minut
Jedna porcja zawiera 590 kJ/141 kcal