Kołacz leśny z ananasami
Pyszny zbożowy kołacz z ananasami, budyniem i dodatkiem owoców leśnych. Wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej!
Sposób przygotowania:
1. Spód: masło stop. Ciasteczka rozdrobnij wałkiem do ciasta, wymieszaj z masłem. Masą ciasteczkową wylep dno foremki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 minut w 180 st.
2. Obłożenie: drobne owoce opłucz i osusz na sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ananasy osącz z zalewy (zalewę zachowaj), pokrój na małe kawałeczki. Mleko zagotuj z ksylitolem i esencją. Proszek budyniowy zmiksuj z 3/4 zalewy z ananasa i żółtkami. Wlej powoli, energicznie mieszając, do wrzącego mleka. Gotuj, aż budyń zgęstnieje.
3. Delikatnie domieszaj ananasy. Poczekaj, aż budyń lekko przestygnie, wyłóż go na podpieczony spód.
4.Resztę zalewy podgrzej, wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Owoce rozłóż na budyniu. Posmaruj je tężejącą zalewą ananasową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Wyjmij z foremki, udekoruj miętą.
Chrupiący dodatek
Nim na upieczony spód wyłożysz budyń, posyp ciasto warstwą posiekanych orzechów.