Kołacz leśny z ananasami

Pyszny zbożowy kołacz z ananasami, budyniem i dodatkiem owoców leśnych. Wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej!

Smakowity kołacz leśny z ananasami
Smakowity kołacz leśny z ananasami123RF/PICSEL

Składniki

- spód:

  • 25 dag ciasteczek zbożowych
  • 1/2 kostki masła

- obłożenie:

  • 5 krążków ananasa z puszki
  • 20 dag mieszanych drobnych owoców, np. truskawek, jagód i jeżyn
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/3 szkl. ksylitolu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 żółtka
  • 1 szkl. zalewy z ananasa
  • 2 łyżeczki żelatyny listki mięty do dekoracji
1 godz. 0 min
10 porcji

Sposób przygotowania:

1. Spód: masło stop. Ciasteczka rozdrobnij wałkiem do ciasta, wymieszaj z masłem. Masą ciasteczkową wylep dno foremki wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 15 minut w 180 st. 

2. Obłożenie: drobne owoce opłucz i osusz na sitku wyłożonym ręcznikiem papierowym. Ananasy osącz z zalewy (zalewę zachowaj), pokrój na małe kawałeczki. Mleko zagotuj z ksylitolem i esencją. Proszek budyniowy zmiksuj z 3/4 zalewy z ananasa i żółtkami. Wlej powoli, energicznie mieszając, do wrzącego mleka. Gotuj, aż budyń zgęstnieje.

3. Delikatnie domieszaj ananasy. Poczekaj, aż budyń lekko przestygnie, wyłóż go na podpieczony spód. 

4.Resztę zalewy podgrzej, wsyp żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści. Owoce rozłóż na budyniu. Posmaruj je tężejącą zalewą ananasową. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. Wyjmij z foremki, udekoruj miętą.

Chrupiący dodatek

Nim na upieczony spód wyłożysz budyń, posyp ciasto warstwą posiekanych orzechów.

Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?