Reklama

Reklama

Kołacz z korzenną nutką

Ma wyjątkowy smak!

Składniki:

  • 70 dag mąki
  • 1 jajko
  • po 20 dag cukru i masła
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 1 opak. suszonych drożdży
  • 1 opak. przyprawy do piernika
  • 50 dag miękkich owoców (wiśni, malin, jeżyn)
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • ok. 5 łyżek cukru pudru
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

1. Do miseczki wsyp 40 dag mąki, drożdże, 2/3 przyprawy do piernika i połowę cukru. Dodaj jajko, połowę masła i mleko. Zagnieć i odstaw na godzinę.

2. Z pozostałej mąki, masła, cukru i przyprawy zagnieć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponowne zagnieć. Ułóż w formie posmarowanej tłuszczem. Wierzch posyp owocami i kruszonką. Piecz 50 minut w temp. 190°C. Cukier puder utrzyj ze śmietaną. Jeszcze ciepły placek posmaruj lukrem.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje