Kołacz z korzenną nutką
Ma wyjątkowy smak!
Składniki:
- 70 dag mąki
- 1 jajko
- po 20 dag cukru i masła
- 150 ml ciepłego mleka
- 1 opak. suszonych drożdży
- 1 opak. przyprawy do piernika
- 50 dag miękkich owoców (wiśni, malin, jeżyn)
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- ok. 5 łyżek cukru pudru
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
1. Do miseczki wsyp 40 dag mąki, drożdże, 2/3 przyprawy do piernika i połowę cukru. Dodaj jajko, połowę masła i mleko. Zagnieć i odstaw na godzinę.
2. Z pozostałej mąki, masła, cukru i przyprawy zagnieć kruszonkę. Wyrośnięte ciasto ponowne zagnieć. Ułóż w formie posmarowanej tłuszczem. Wierzch posyp owocami i kruszonką. Piecz 50 minut w temp. 190°C. Cukier puder utrzyj ze śmietaną. Jeszcze ciepły placek posmaruj lukrem.