Kolanka po bałkańsku
Tą smakowitą bałkańską sałatkę przygotujesz w zaledwie 15 minut! Możesz zabrać ją ze sobą do szkoły lub pracy. Świetnie sprawdzi się też jako lekka kolacja.

Składniki
- 30 dag makaronu typu kolanka
- 3/4 szkl. zielonego groszku
- 15 dag twardego sera bałkańskiego
- 1/2 czerwonej papryki
- 12 czarnych oliwek
- 1 limonka
- garść listków bazylii lub szałwii
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- szczypta cukru
- sól
- czarny pieprz
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Makaron ugotuj w posolonej wodzie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osącz i przelej zimną wodą. Odstaw na sitku, by dobrze obciekł. Ok. 1 l wody zagotuj z cukrem i szczyptą soli, wsyp groszek. Gotuj 1 minutę. Przełóż na sitko, od razu przelej bardzo zimną wodą. Zostaw do ostygnięcia.2. Olej wymieszaj z czosnkiem, sokiem wyciśniętym z 1/5 limonki, sporą szczyptą soli i pieprzu. Ser pokrusz na drobne kawałeczki. Paprykę umyj i pokrój w kosteczkę. Listki bazylii opłucz, dobrze osusz. Oliwki (wybierz te Kolanka po bałkańsku bez pestek) potnij na połówki lub w cienkie plasterki. 3. Osączony makaron przesyp do dużej miski. Dodaj 3/4 pokruszonego sera, groszek, pokrojoną paprykę oraz oliwki. Polej 1-2 łyżkami sosu, delikatnie, ale dokładnie przemieszaj. 4. Miskę z sałatką wstaw do lodówki na 20 minut. Potem sałatkę przemieszaj ponownie i przełóż do salaterki. Posyp bazylią i pozostałym serem. Równomiernie skrop resztą sosu. Pozostałą limonkę pokrój na cząstki. Podaj je do skropienia sałatki.