Reklama

Reklama

Kolorowa awanturka z kiełbasą

Pomysł na szybki obiad lub kolację. Miłośnicy kaszy gryczanej będą zachwyceni!

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 2 szkl. kaszy gryczanej
  • 60 dag surowej białej kiełbasy
  • po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 marchew
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • sól, pieprz mielony

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj 3/4 l osolonej wody. Wrzuć majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, wsyp też łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień do minimum i włóż do wrzątku kiełbasę. Podgrzewaj ją około 20 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka kiełbasę i przyprawy.

Reklama

2. Jajko wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Dużą patelnię rozgrzej. Wrzuć kaszę. Podpraż kilka minut, wlej jajko. Dobrze wymieszaj. Gdy jajko połączy się z kaszą, wlej wazową łyżkę gorącego wywaru  z gotowania kiełbasy.

3. Przykryj i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Potem dalej duś na małym ogniu, dolewając po małej porcji wywaru. Po 20 minutach kasza powinna zrobić się miękka.

4. Warzywa oczyść, opłucz  i osusz. Papryki pokrój w grubsze paski, marchew w półplasterki, cebule na ćwiartki, czosnek posiekaj. Usmaż na łyżce oliwy. Kiełbasę pokrój na kawałki, zrumień na reszcie oliwy. Wrzuć do kaszy. Dodaj warzywa, wszystko podgrzej, przypraw solą i pieprzem. Natkę opłucz i posiekaj. Zieleniną posyp gotowe danie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: dania z kaszą

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje