Kolorowa awanturka z kiełbasą
Pomysł na szybki obiad lub kolację. Miłośnicy kaszy gryczanej będą zachwyceni!

Składniki
- 2 szkl. kaszy gryczanej
- 60 dag surowej białej kiełbasy
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki
- 2 czerwone cebule
- 1 marchew
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka majeranku
- 2 listki laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- sól, pieprz mielony
Sposób przygotowania:
1. Zagotuj 3/4 l osolonej wody. Wrzuć majeranek, listki laurowe, ziele angielskie, wsyp też łyżeczkę soli. Zmniejsz ogień do minimum i włóż do wrzątku kiełbasę. Podgrzewaj ją około 20 minut. Po tym czasie wyjmij z garnka kiełbasę i przyprawy.
2. Jajko wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Dużą patelnię rozgrzej. Wrzuć kaszę. Podpraż kilka minut, wlej jajko. Dobrze wymieszaj. Gdy jajko połączy się z kaszą, wlej wazową łyżkę gorącego wywaru z gotowania kiełbasy.
3. Przykryj i gotuj, aż kasza wchłonie cały płyn. Potem dalej duś na małym ogniu, dolewając po małej porcji wywaru. Po 20 minutach kasza powinna zrobić się miękka.
4. Warzywa oczyść, opłucz i osusz. Papryki pokrój w grubsze paski, marchew w półplasterki, cebule na ćwiartki, czosnek posiekaj. Usmaż na łyżce oliwy. Kiełbasę pokrój na kawałki, zrumień na reszcie oliwy. Wrzuć do kaszy. Dodaj warzywa, wszystko podgrzej, przypraw solą i pieprzem. Natkę opłucz i posiekaj. Zieleniną posyp gotowe danie.