Kolorowa tarta w stylu włoskim
Dzięki dodatkom przypomina... pizzę – dzieci chętnie zjedzą ją na obiad!

Składniki
- Spód:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- żółtko lub jajko
- Nadzienie:
- duża czerwona papryka (lub 2 mniejsze)
- 300 g pieczarek
- dymka
- 200 g tartego sera, np. żółtego
- sól, pieprz, bazylia, oregano
- Możesz dodać też sos (przepis w ramce na str. 100)
6
Sposób przygotowania:
1. Składniki ciasta posiekaj, zagnieć i schłodź (szczegółowe rady w ramce po prawej stronie). Następnie rozwałkuj, wylep formy do tart. Nakłuj widelcem, obciąż, podpiecz w 190°C do zezłocenia. 2. Nadzienie: pieczarki i paprykę pokrój. Na podpieczonym cieście rozłóż ser, grzyby i paprykę. Posyp przyprawami. Jeśli chcesz, polej sosem (przepis w ramce na str. 100). Piecz jeszcze ok. 35 min. 3. Gotową tartę podaj posypaną pokrojoną dymką ze szczypiorkiem.