Kolorowa zapiekanka z cukinii

Obiad na dwa dni – można go przygotować jednego dnia, a następnego odgrzać. Pyszne danie nie straci ani smaku, ani atrakcyjnego wyglądu.

Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg mieszanego mielonego mięsa
  • 3 cukinie
  • 4 pomidory
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
  • 10 dag startego sera żółtego

Sos: łyżka masła, łyżka mąk, szklanka mleka

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj, pokrój w plastry, podsmaż na oliwie. Pomidory obierz, pokrój. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, pomidory i czosnek, posyp ziołami prowansalskimi, podsmaż. Przypraw solą i pieprzem.

2. Sos: masło stop w rondelku, wsyp mąkę, wlej mleko, wymieszaj. Sos zagotuj, przypraw do smaku. W formie żaroodpornej ułóż pół cukinii, rozsmaruj mięso, polej połową sosu. Ułóż resztę cukinii, polej sosem, posyp serem. Zapiekaj ok. 40 min w 190˚C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas