Kolorowa zapiekanka z cukinii
Obiad na dwa dni – można go przygotować jednego dnia, a następnego odgrzać. Pyszne danie nie straci ani smaku, ani atrakcyjnego wyglądu.
Składniki:
- pół kg mieszanego mielonego mięsa
- 3 cukinie
- 4 pomidory
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz, łyżeczka ziół prowansalskich
- 10 dag startego sera żółtego
Sos: łyżka masła, łyżka mąk, szklanka mleka
Przygotowanie:
1. Cukinie umyj, pokrój w plastry, podsmaż na oliwie. Pomidory obierz, pokrój. Czosnek posiekaj. Cebulę pokrój w piórka, zeszklij na oliwie. Dodaj mięso, pomidory i czosnek, posyp ziołami prowansalskimi, podsmaż. Przypraw solą i pieprzem.
2. Sos: masło stop w rondelku, wsyp mąkę, wlej mleko, wymieszaj. Sos zagotuj, przypraw do smaku. W formie żaroodpornej ułóż pół cukinii, rozsmaruj mięso, polej połową sosu. Ułóż resztę cukinii, polej sosem, posyp serem. Zapiekaj ok. 40 min w 190˚C.