Kolorowa zupa z klopsikami
Bardzo smaczna i pożywna!

Składniki
- 5 większych ziemniaków,
- 40 dag mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 łyżki posiekanej natki
- 1 cukinia
- po 2 marchewki i szalotki,
- 1 pietruszka
- 6 szkl. bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 2 listki laurowe
- olej,
- suszony lubczyk
- 5 ziarenek pieprzu
- sól, mielony pieprz
- gałka muszkatołowa
5 porcji
Sposób przygotowania
1. Szalotki i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na 1 łyż- ce oleju. Wystudź, połącz z mięsem, jajkiem i natką. Przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyrób. Z masy uformuj 10 kulek. Ułóż je na deseczce i włóż do lodówki. Resztę warzyw oczyść, obierz, umyj, potnij w kostkę. 2. Rozdrobnione jarzyny podsmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj listki laurowe i ziarenka pieprzu. Wlej bulion, gotuj 10 minut. Po tym czasie włóż klopsiki. Gotuj dalej 25 minut. Przypraw solą, pieprzem i lubczykiem